O špercích

O významu šperků v naší kultuře

Šperky jsou s námi lidmi již od nepaměti, tisíce let. Ve středověku byly vyráběny z dostupných materiálů v podobě kamenů, peří, dřeva apod., po objevení cenných kovů zejména z nich.

Nosíme je jako..

  • Symboly a talismany
  • Nositele náboženského významu
  • Vyjádření sebe sama/samého
  • Předvádění módních preferencí a stylů
  • Společenskou prestiž
  • Sounáležitost k zájmové komunitě
  • Památku, dědictví atp. ..

U symbolů ještě chvíli zůstaneme. Materiály se mění, ale symbolika zůstává stejná.

Podkova - přináší štěstí a ochranu tomu, jež ji nosí

Čtyřlístek - štěstí maličké, ale přesto Tvé celičké.. štěstí ve všech oblastech života

Srdce - láska, city, propojení, mír

Kruh - bez začátku i konce, nekonečnost a věčnost

Klíč - ke všemu co si přeješ.. lásce, tajemství, nápadům, budoucnosti, k Tvému nitru

Kříž - nositel víry, mění vše negativní na pozitivní, chrání před zlem

O stříbře

Naše šperky jsou vyrobeny ze sterlingového stříbra s označením Ag 925/1000 označující ryzost, na šperku s nápisem S925;925. Jedná se o nejčastěji použivaný velmi kvalitní materiál. Sterlingové stříbro je slitina obsahující 92,5 % ryzího stříbra a 7,5% příměsi, často mědi.

Jak jsou naše šperky povrchově upraveny?

Využíváme tzv. Rhodiování - neboli nanesení tenké vrstvy Rhodia na stříbro, bílé zlato, atp. Rhodium vyniká svojí tvrdostí a odolností vůči vnějším vlivům jako jsou pot, chemikálie, světlo. S velkou oblibou je Rhodium používáno pro své další neopomenutelné výhody jako koroziodolnost, že je zcela hypoalergenní a vysoce reflexivní. V případě potřeby můžete svůj šperk znovu porhodiovat a prodloužit mu životnost a krásu. 

Životnost pozlacených šperků

Oproti zlatu je výrazně dostupnější a vypadá stejně krásně. Má však svá specifika. Při správném zacházení vydrží pozlacení klidně i několik let. Pokud se ale nebudete o šperk správně starat, životnost tím můžete výrazně zkrátit. Každodenní sprchování a pocení při sportu všeobecně šperkům nesvědčí a mohou mít za následek, že pozlacení začne mizet během pár měsíců. Životnost se liší i typem šperku. Déle vydrží u náušnic, které se nikde neotírají. U náhrdelníku, který se otírá o kůži a oblečení bude mizet o něco rychleji.

O puncu a používaných značkách

Zákon o puncovnictví a zkoušení drahých kovů (Puncovní zákon) 539/1992 Sb., upravuje puncovnictví a zkoušení drahých kovů, práva a povinnosti právnických a fyzických osob, které vyrábějí, prodávají nebo jinak uvádějí na trh výrobky z drahých kovů.

Abychom Vám mohli naše šperky nabídnout, registrovali jsme se na Puncovním úřadě v Praze pod značkou č. 15188 a zodpovědně plníme požadavky, které jsou na nás kladeny Zákonem. Naši registraci si můžete jednoduše ověřit zde: http://www.puncovniurad.cz/cz/zlatnici.aspx

Stříbrné šperky s hmotností nad 3,49 g musí být opuncovány Puncovním úřadem ČR dle zákona, a to značkou odpovídající ryzosti drahého kovu. Na našich špercích tak naleznete punc s vyobrazením kamzíka. V kompetenci úřadů jsou i kontroly obchodníků.

Co znamenají značky na Vašem šperku

Státní puncovní značka - razí výhradně Puncovní úřad, doložka pravosti a provedení kontroly.

Odpovědnostní značka - u nás značíme V.K na základě přidělení puncovní značky Puncovním úřadem (zobrazení viz níže).

Ryzostní značka - razí výrobce, zhotovitel šperku.

Kontrole puncovního úřadu nepodléhají stříbrné šperky s hmotností nižší než 3,45 g  a proto nemusí být oraženy statní puncovní značkou (musí mít vždy vyražen punc určující jeho ryzost). My však svým šperkům věříme a ke kontrole předkládáme všechny.

Vyobrazení odpovědnostní značky, kterou naleznete na našich špercích:

odpovědnostní značka na web - bez rč.

 

 V současnosti využívané puncovní značky a jejich vyobrazení:

Tabulka puncovních značek