Péče o šperky

Jak správně pečovat o stříbrné šperky?

Naše šperky jsou povrchově ošetřeny vrstvou Rhodia. Tato vrstva zabraňuje předčasnému nežádoucímu stárnutí v podobě ztráty lesku, změně barvy, či černání. Tyto jevy nejsou spojeny s nekvalitním materiálem, ale jsou přirozeným jevem, který lze oddálit především správnou péčí o Vaše šperky. Negativní vliv na šperky mohou mít zejména tyto faktory, se kterými se můžeme běžně setkat:

  • Vlhkost (koupání, chlorovaná voda, slaná voda, termální voda)
  • Chemické látky (dezinfekce, mýdla a další)
  • Vliv okolí (prach, hlína, písek)
  • Vysoké teploty a pot
  • Léky
  • Kosmetika (parfémy, krémy, make-up, laky na vlasy)

Jakýkoli kontakt šperku s výše popsanými faktory urychluje stárnutí šperku a může jej i znehodnotit.

Oxidace je přirozený chemický proces a tedy reakce na kyselé prostředí výše popsané, projevuje se tzv. černáním stříbra.

Černání stříbra není známkou nepravosti či špatné kvality kovu!


Jak tedy stříbrné šperky nejlépe skladovat?

Snažte se, aby se ke šperku, který zrovna nenosíte, dostalo co nejméně světla a proudícího vzduchu. Zároveň myslete na to, aby byly šperky chráněny proti oděru a poškození dalšími vnějšími faktory. Proto doporučujeme uchovávat šperky mimo vlhké prostředí a světlo, a to ve šperkovničce nebo v krabičce, kterou od nás dostanete.

Před koupáním, delším opalování, sportu, v lázních své šperky odložte na chráněné místo. Předejdete tím poškození a prodloužíte životnost a krásu Vašeho šperku.

Životnost pozlacených šperků

Oproti zlatu je výrazně dostupnější a vypadá stejně krásně. Má však svá specifika. Při správném zacházení vydrží pozlacení klidně i několik let. Pokud se ale nebudete o šperk správně starat, životnost tím můžete výrazně zkrátit. Každodenní sprchování a pocení při sportu všeobecně šperkům nesvědčí a mohou mít za následek, že pozlacení začne mizet během pár měsíců. Životnost se liší i typem šperku. Déle vydrží u náušnic, které se nikde neotírají. U náhrdelníku, který se otírá o kůži a oblečení bude mizet o něco rychleji.

 
Jak a čím šperky ošetřovat?

Pro běžnou domácí údržbu doporučujeme použít měkký hadřík ideálně přímo určený na stříbro. Použít můžete jemné neagresivní mýdlo a teplou vodu, následně šperk důkladně omyjte, osušte a vyleštěte.

Pokud je Váš šperk již výrazně zčernalý, doporučujeme obrátit se na specializované zlatnictví, kde Vám šperk dokonale a bezpečně vyčistí. Případně si jej také můžete nechat znovu potáhnout vrstvou Rhodia.